Skip to main content

Kinderen

Welkom op de kinderpagina!

Hieronder vind je allerlei leuke tekeningen, activiteit en knutsel ideeën. Wil je informatie voor een spreekbeurt? Lees dan vooral door op de hele website, en gebruik de poster of algemene vleermuis spreekbeurt informatie. Voor de downloads: Rechter muisknop en dan "koppeling opslaan als" kiezen.

Meervleermuis poster

Vleermuis spreekbeurt pakket

Kleurplaten

Meervleermuis Logo

De meervleermuis

De meervleermuis boven water

Teken de meervleermuis

Grootoorvleermuis

Grootoorvleermuis met mugje

Vleugeltekening

Knutsels en activiteiten

Vleermuis vouwen

Vleermuis mobiel

Vleermuis masker

Boek ideeën (bol.com)

Silhouetten

Woordzoeker

Doolhof

Diverse proefjes/spelletjes

Vleermuis spel

Vleermuizen en motten

Vleermuizen zijn nachtdieren die gebruik maken van echolocatie. Ze verkennen hun omgeving niet met hun ogen, maar met behulp van geluid. Daarom hebben ze ook van die grote oren. Tijdens dit spel ervaar je hoe het is om je oren te gebruiken in plaats van je ogen.

Ga in een grote kring staan. Drie personen lopen binnen de kring en krijgen een blinddoek om. Eén persoon is de vleermuis. De twee anderen zijn de motten. De vleermuis moet de motten tikken. Hij probeert de motten te vinden op geluid. De vleermuis klapt steeds twee keer in zijn handen. De motten moeten antwoorden door ook twee keer in hun handen te klappen. Als de vleermuis beide motten heeft opgegeten kan een ander drietal.

variaties:

- laat de motten continu rondlopen op het veld.  Als de vleermuis "vleermuis" roept stoppen de motten met rennen. Als ze stil staan roepen ze "mot". De vleermuis probeert nu een mot te pakken door op het geluid af te lopen.

- zet 2 of meer vleermuizen in

- Vertel als inleiding van het spel over de iets over de echolocaties van de vleermuis.

Voor kinderen

Lees meer …Kinderen

Kijk live

Kijk live mee met de meervleermuizen in Tjerkwerd.

Meervleermuizen komen in Fryslân relatief veel voor. De cultuurhistorische elementen in het Friese landschap als waterpartijen en elzensingels vormen een prima leefgebied voor meervleermuizen. Daarnaast bieden de vele kerken en monumentale gebouwen goede verblijfgelegenheden voor deze soort. Dat er zo veel meervleermuizen voorkomen in Fryslân is logisch maar ook toch weer bijzonder. Voor de meervleermuis is Fryslân de belangrijkste provincie van Nederland. En dan te bedenken dat 30 procent van de wereldpopulatie aan meervleermuizen zich in Nederland bevindt.

Ben jij ook benieuwd wat de meervleermuizen in de kolonie van Tjerkwerd uitspoken? Kijk dan live mee met de livestream! Tijdens de livestream is het mogelijk om de vliegoefeningen van de jongen te volgen. De meeste beweging en activiteit is te zien rond zonsopgang en zonsondergang. Een ritueel van reinigen van eigen lijf, ‘invliegen’ op de zolder en uitvliegen is interessant om te volgen. Het uitvliegen vindt meestal 45 minuten na zonsondergang plaats.

Lees meer …Kijk live

Meervleermuis in opvang

Meervleermuis herkennen in opvang

De meervleermuis is een typische gebouwbewoner.

In het kader van 'het jaar van de meervleermuis' willen we mensen bewust maken van de benauwde situatie waarin vleermuizen zich bevinden nu er veel wordt na geïsoleerd.

We willen jullie vragen alle meldingen van meervleermuizen door te
geven. Voor een ieder die moeite heeft een meervleermuis te herkennen geven we een online cursus voor de juiste herkenning ervan.

Datum: 6 april 2023
Tijd: 19:30
Locatie: Online
(info volgt)

Geef je op via het formulier.

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Meervleermuis, Onderzoek

Lees meer …Meervleermuis in opvang

Waarom het Jaar van de Meervleermuis

2023: het Jaar van de Meervleermuis

Het is juni, een zwoele avond. Het is eindelijk donker. In het dak van een doodgewoon huis in een doodgewoon dorp in Friesland, maakt de groep zich klaar voor de nacht. Ze dringen, ze kibbelen....en dan vliegen ze de nacht in. Het is een kolonie meervleermuizen, met recht de meest bijzondere vleermuissoort van Nederland! Met hun voeten harken ze - in volle vlucht - talloze muggen van het wateroppervlak.

De meervleermuis (Myotis dasycneme) is wereldwijd behoorlijk zeldzaam. Er zijn véél meer olifanten in de wereld dan meervleermuizen... Maar van oudsher zijn ze in Nederland in aardige aantallen aanwezig. Het is namelijk een typische soort voor uitgestrekte meren, kanalen en moerassen waar Nederland zo rijk aan is. De meervleermuis is daarmee een echt Nederlands boegbeeld,een soort grutto van de nacht!

Gebrek aan geschikt kolonieplaatsaanbod

De laatste jaren heeft de meervleermuis het moeilijk. Er zijn problemen met hun voedselaanbod (insecten), gebrek aan donkere plekken door onze lichtbronnen en verlies van verblijfplaatsen door isolatiemaatregelen voor de energietransitie. En door de verborgen nachtelijke leefwijze is er nog héél veel dat we niet weten over deze vleermuizen.

Vragen aandacht voor de soort

Daarom is 2023 aangewezen als het Jaar van de Meervleermuis. In het Jaar van de Meervleermuis zetten de Zoogdiervereniging en talloze vrijwilligers de meervleermuis in het zonnetje (al zit de meervleermuis liever in het donker).

  • We vragen aandacht voor de soort; zorgen dat veel meer mensen de meervleermuis kennen en waarderen.
  • We doen onderzoek om de levenswijze en uitdagingen van de meervleermuis beter te begrijpen.
  • Bovendien gaan we met overheid, bouwsector en architecten om tafel, om te zorgen dat meervleermuizen in Nederland weer kunnen floreren.

Help mee!

We roepen iedereen op om ons te helpen met het Jaar van de Meervleermuis. Meld je aan als je mee wil helpen, en zoek contact als je vragen hebt!

 

 

 

Het jaar van de meervleermuis is een initiatief van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) en de Zoogdiervereniging. Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs. Uw gift is van harte welkom via onderstaande knop.

Doneren

Lees meer …Waarom het Jaar van de Meervleermuis

Wie zijn wij

Het Jaar van de Meervleermuis is een initiatief van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) en de Zoogdiervereniging. Talloze vrijwilligers vormen samen projectgroep 'Jaar van de Meervleermuis'. Deze projectgroep informeert publiek, verschijnt in de (sociale) media, schrijft artikelen, ontwerpt de merchandise, organiseert activiteiten en onderhoudt de website. Er wordt onderzoek uitgevoerd om de levenswijze en uitdagingen te begrijpen. Bovendien benadert de projectgroep gemeenten, provincies, waterschappen en overheid. Samen in de bres voor de meervleermuis!