Skip to main content

2023: het Jaar van de Meervleermuis

Het is juni, een zwoele avond. Het is eindelijk donker. In het dak van een doodgewoon huis in een doodgewoon dorp in Friesland, maakt de groep zich klaar voor de nacht. Ze dringen, ze kibbelen....en dan vliegen ze de nacht in. Het is een kolonie meervleermuizen, met recht de meest bijzondere vleermuissoort van Nederland! Met hun voeten harken ze - in volle vlucht - talloze muggen van het wateroppervlak.

De meervleermuis (Myotis dasycneme) is wereldwijd behoorlijk zeldzaam. Er zijn véél meer olifanten in de wereld dan meervleermuizen... Maar van oudsher zijn ze in Nederland in aardige aantallen aanwezig. Het is namelijk een typische soort voor uitgestrekte meren, kanalen en moerassen waar Nederland zo rijk aan is. De meervleermuis is daarmee een echt Nederlands boegbeeld,een soort grutto van de nacht!

Gebrek aan geschikt kolonieplaatsaanbod

De laatste jaren heeft de meervleermuis het moeilijk. Er zijn problemen met hun voedselaanbod (insecten), gebrek aan donkere plekken door onze lichtbronnen en verlies van verblijfplaatsen door isolatiemaatregelen voor de energietransitie. En door de verborgen nachtelijke leefwijze is er nog héél veel dat we niet weten over deze vleermuizen.

Vragen aandacht voor de soort

Daarom is 2023 aangewezen als het Jaar van de Meervleermuis. In het Jaar van de Meervleermuis zetten de Zoogdiervereniging en talloze vrijwilligers de meervleermuis in het zonnetje (al zit de meervleermuis liever in het donker).

  • We vragen aandacht voor de soort; zorgen dat veel meer mensen de meervleermuis kennen en waarderen.
  • We doen onderzoek om de levenswijze en uitdagingen van de meervleermuis beter te begrijpen.
  • Bovendien gaan we met overheid, bouwsector en architecten om tafel, om te zorgen dat meervleermuizen in Nederland weer kunnen floreren.

Help mee!

We roepen iedereen op om ons te helpen met het Jaar van de Meervleermuis. Meld je aan als je mee wil helpen, en zoek contact als je vragen hebt!

 

 

 

Het jaar van de meervleermuis is een initiatief van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) en de Zoogdiervereniging. Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs. Uw gift is van harte welkom via onderstaande knop.