Skip to main content

Woensdagweetje 1 februari :

 • Titel: Woensdagweetje 1 februari : Wij luiden de noodklok voor de zeldzame meervleermuis.
 • Main Afbeelding: Man die spouw met vleermuizen erin isoleert: door illusterre
 • Inleiding:

  Wij luiden de noodklok voor de zeldzame meervleermuis. De grutto onder de vleermuizen is straks niet meer. Er moet écht iets gaan veranderen!!! 

   Meervleermuizen krijgen het Spaans benauwd van purschuim! 😨😨😨 

  Veel huizen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig hebben spouwmuren zonder extra isolatie. En verschillende soorten vleermuizen waaronder de meervleermuis worden hierdoor ernstig bedreigd. Want juist nu, in deze tijd met de hoge energieprijzen, willen we allemaal onze huizen verduurzamen. Snel is er veel winst te behalen door deze on-geïsoleerde ruimten vol te spuiten met polystyreen balletjes of purschuim. Voordat dit kan en mág gebeuren moet de spouw geïnspecteerd worden op o.a. vleermuizen. Dit gebeurt met een minuscuul cameraatje waarmee in de spouwruimte wordt gekeken. Jammer genoeg worden de vleermuizen snel over het hoofd gezien en als ze al worden waargenomen lijken ze op cementkloddertjes. De gevolgen van de na-isolatie pakken voor deze dieren noodlottig uit, ze raken ingesloten en gaan op een vreselijke manier dood. Enorm jammer dat onze drang om te verduurzamen en op deze wijze bij te dragen aan een beter milieu, resulteert in het verloren gaan van deze fantastische en nuttige dieren. De oplossing is zorgen dat we goed weten welke vleermuizen op welke plekken aanwezig zijn, voor er na-geïsoleerd wordt.

 • Eerste Afbeelding (niet-verplicht): vleermuis met purschuim: fotograaf Ruud Kaal
 • Onderschrift afbeelding 1 (niet-verplicht): Foto: Ruud Kaal; Illustratie: Sterre van der Tak (<a>https://illusterre.nl/</a>)

Meervleermuis, Beschermen